V. Eitler – A tengely

Ft

Leírás

Ambrose Dorian matematikaprofesszor egy jó nevű egyetemen – egészen addig a napig, amikor hirtelen felindulásból orrba nem vágja a főnökét. Miután elbocsátják, képtelen rendes állást találni, ezért kénytelen elvállalni a Bertram konszer elnöknője által felkínált ápolói posztot felnőtt unokája, a teljesen a saját világába záródott Lydia mellett.

A lélekölően unalmas munka hamar kikezdi a professzor idegeit és egészségét. Furcsa álmokat kezd látni, testét pedig egy addig ismeretlen, autoimmun reakció teszi próbára, miközben ő egyre mélyebbre süllyed a kilátástalan, monoton élet poklában. Az egyetlen fénysugár, ami nem hagyja végérvényesen elrabolni tőle a reményt, maga Lydia, aki valamiféle furcsa véletlen folytán reagálni kezd a jelenlétére. A professzor hamarosan összefüggést kezd látni álmainak futurisztikus mesevilága és a betege között, mely összefüggések olyan, az ő életét is érintő kérdéseket vetnek fel benne, amelyek, ha csupán részben igazak, akkor is a feje tetejére állíthatják az általa addig ismert létezést. Dorian nyomozni kezd a Lydia Bertramot a valóságtól elszeparáló tragédia után, de hamarosan rá kell döbbennie, hogy valójában a saját múltja után nyomoz, noha a kérdések nemhogy válaszokat kapnának, egyre újabbak és újabbak bukkannak fel, hogy a téboly szélére kergessék őt.

Ki bánthatta akkor régen Lydia Bertramot, és minek kellett történnie ahhoz, hogy az egykor zseniális elmével megáldott nő sok évvel később gyerekmeséken élő „zöldséggé” nyomorodjon? Milyen hatalommal bír Mrs. Bertram, és Mrs. Trotter vajon csupán egy kulcsárnő vagy annál több? Miféle álmok gyötrik, és miféle betegség torzítja a professzor külsejét Lydia saját világának rémévé? Az álmokban szereplő méregkeverő szörnyalakja szimbólum csupán, vagy saját megfeneklett életének rabigába ejtett árnya? Hová vezetnek az egyenként felfejtett szálak? Mi a kapcsolat Lydia Bertram és a képzeletbeli Három birodalom hercegnője között? A valóság egy őrült képzelgése csupán, vagy ez lenne az egyetlen igazság, a válasz minden kérdésre? És ha igen, kinél van a tengely kulcsa, ami átfordítja a hazudott létezést annak igaz formájába?

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„V. Eitler – A tengely” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük