Golden Bane valamikor híres volt az aranybányáiról. Erről meg a bányákat lakó, emberevő szörnyek meséiről. Érthető, hogy amikor Benjamin Bouchard, a fiatal, karizmatikus, vállalkozó szellemű polgármester úgy dönt, kihasználja a kínálkozó alkalmat, és újraindítja a kitermelést, nem mindenki nézi jó szemmel a törekvéseit. Akadnak, akik a környezetért aggódnak, míg másokat a régi legendák rémítenek halálra, ám a város első emberét mindez hidegen hagyja, amiként az sem érdekli túlzottan, hogy egyre több ember és állat tűnik el a környékről, és a gazdák arról panaszkodnak, hogy valami titokzatos állat tizedeli az állatállományt. Egyetlen ember van csupán, aki a szívén viseli a város és a polgárok érdekeit, a polgármester helyettes, Sylvia Juarez, aki végső elkeseredésében, hogy a rendőrség sem veszi komolyan a bejelentéseket, Lazarus Joneshoz fordul segítségért, akivel még évekkel korábban találkozott egy hasonlóan zavaros és megmagyarázhatatlan ügy kapcsán.

      A varázsló elvállalja a megbízatást, és ha már ő úgyis útra készül kelni, akkor levakarhatatlan árnyéka, az izgága, minden lében kanál William Pokoli Harrington és az őt az efféle kalandokra egyértelműen követő csendes, ám annál bátrabb és eszesebb Honey Moon is vele tart. Amikor azután furcsa kis triójuk olyasmivel kerül szembe, amihez jól jön egy botanikus segítsége, nemsokára befut a titokzatos múltú és talán jelenű M. Eissenberg is.

      Vajon sikerül rájönniük, hová tűntek el Golden Bane elveszett polgárai? Kiderítik- e, kik a bányák iszonytató külsejű, feneketlen éhségű lakói? Eissenberg rájön, hogy a legnagyobb fagyokban és a tárnák fénytelen járataiban miként képes megélni az a különös növény, ami szinte teljesen benövi a bányák környékét? Mágia van a furcsa események hátterében, vagy tudományos összeesküvés? Kik mozgatják a szálakat a háttérből? Honey hozzájut végre a várva várt különleges képességéhez? Eljön-e a napja, hogy Will békét kössön a „mészáros”-sal? És vajon a földhözragadt, szigorúan empirikus tudós, M. Eissenberg, hajlandó lesz végre szembenézni a valósággal?